Frunzele îngălbenite, ondulate sau deformate, dezvoltarea lentă și o substanță lipicioasă de culoare neagră pe plantă sunt toate indicii care vă avertizează că aveți afide. Despre afide trebuie să știți că se hrănesc cu o varietate de plante, iar în cele mai severe cazuri, planta nu reușește să prospere. Pe măsură ce se hrănesc, afidele secretă o substanță lipicioasă, care devine în scurt timp un mucegai negru. De asemenea, răspândesc foarte mulți viruși, dintre care unii sunt incurabili. Din aceste motive, este important să luați măsuri pentru a scăpa de afidele care vă atacă grădina. În mod ideal, ar trebui să încercați să scăpați de afide pe căi naturale. Așa obțineți rezultate mai eficiente și mai durabile și, totodată, aveți grijă de mediu.
Iată câteva modalități naturale prin care puteți să scăpați de grija afidelor în grădină:
- Atrageți insecte benefice. Pentru a ține sub control afidele, puteți profita de punctele lor slabe și să efectuați câteva schimbări în ceea ce privește cum aveți grijă de grădină. Afidele au mai mulți inamici naturali, așa că anumite insecte sunt mult mai eficiente să vă scape de afide decât multe insecticide chimice. Având grijă de inamicii naturali ai afidelor reprezintă o metodă excelentă de a scăpa de ele. Atrageți, așadar, insecte benefice cu care afidele nu se înțeleg bine, cum ar fi gărgărițele și buburuzele. Puteți face asta plantând mentă, fenicul, mărar, coada șoricelului sau păpădie. Toate aceste plante atrag insecte benefice în grădină. Dacă veți folosi insecticide sau pesticide pentru a scăpa de afide, trebuie să știți că aceste substanțe ucid și populațiile benefice de insecte, așa că la scurt timp după pulverizare, numărul afidelor va crește. Având grijă de inamicii naturali ai afidelor, creați un mediu ostil pentru ele.
- Scăpați de furnici. În timp ce insectele precum buburuzele și gărgărițele sunt înclinate să distrugă afidele, furnicile le protejează, deoarece se hrănesc cu mierea produsă de afide, deci este în interesul lor să apere această resursă prețioasă. Prin urmare, dacă v-ați săturat să vă confruntați an de an cu păduchi de plante, principalul pas presupune să scăpați de furnici. Controlați furnicile tăind părțile inferioare ale plantei, astfel încât să nu mai atingă pământul și să nu mai ofere furnicilor acces ușor. Acoperiți partea inferioară a tulpinii cu o substanță lipicioasă pentru a preveni ca furnicile să urce. Puteți aplica o substanță lipicioasă direct pe trunchiul copacilor și arbuștilor cu scoarță groasă. În cazul plantelor mai sensibile, le puteți înfășura tulpinile cu bandă, după care veți aplica substanța lipicioasă pe bandă. De asemenea, puteți utiliza un pesticid organic pentru combaterea afidelor, cum ar fi uleiul de neem, care totodată vine de hac și furnicilor.
- Folosiți folie de aluminiu sub plante. Cu toate că folia de aluminiu nu este deloc estetică într-un pat cu flori, va oferi rezultate excelente. Dacă aveți probleme cu afidele în grădina cu legume, atunci nu vă feriți să folosiți folie de aluminiu. Este reflectorizantă și descurajează foarte eficient afidele.
- Pulverizați apă cu presiune. Folosiți furtunul și spălați plantele atacate de afide cu cât mai multă presiune. Asta ar trebui să îndepărteze majoritatea afidelor și, de asemenea, veți spăla substanța lipicioasă pe care o lasă afidele în urmă. Pulverizați plantele în fiecare zi până când afidele vor dispărea complet.
În cele din urmă, creșteți flori care atrag afidele. Plantați aceste flori cât mai departe de grădina cu legume sau de pomii fructiferi și veți avea astfel siguranța că afidele sunt ocupate cu florile, nu cu pomii sau cu legumele din grădina. Printre plantele care atrag afidele se numără nasturtium sau condurul-doamnei, aster sau steluțe de toamnă, cosmos sau mărăriță, nalbe, nemțișori, begonii, verbene, dalii și cârciumărese. De asemenea, puteți încerca să plantați usturoi sau ceapă lângă plantele infestate, deoarece mirosul lor alungă afidele.