3 tipuri de radiatoare – pe care-l alegi ca să-ți încălzească locuința?

Pe principiul, iarna îți faci car și vara sanie, acum este cel mai potrivit moment să te preocupi de lucrările de renovare, amenajare, reabilitare și bineînțeles construcție a casei.

3 tipuri de radiatoare

Încălzirea locuinței devine astfel prioritară, asta dacă nu dorești să te prindă iarna fără o sursă de încălzire.

Astfel, fie că stai într-un apartament și intenționezi să-ți montezi o centrală murală, independentă de sistemul de încălzire al blocului, sau pur și simplu vrei să renunți la vechile radiatoare în favoarea unor noi calorifere ca acestea, cu aspect modern, sau trebuie să-ți dotezi locuința cu o soluție de încălzire eficientă nevoilor și bugetului tău, cu siguranță vei ajunge și la capitolul radiatoare.

Radiatoarele reprezintă una din soluțiile comune și la îndemână la care apelăm atunci când vine vorba de încălzirea locuinței. Astfel, înainte de a lua cu asalt magazine de specialitate precum acesta, trebuie să știi că-n momentul de față poți alegi un model din cele trei tipuri: oțel, aluminiu sau fontă. Fiecare din cele trei tipuri vin la pachet atât cu avantaje, cât și cu dezavantaje, pe care le vom prezenta în cele ce urmează. Cu toate acestea, regula conform căreia puterea termică a radiatorului trebuie să fie mai mare decât necesarul de căldură dintr-o încăpere se aplică în cazul tuturor celor trei tipuri.

1. Radiatorul din oțel

Cel mai accesibil din punct de vedere al prețului, radiatorul sau caloriferul din oțel este unul din cele mai bine vândute tipuri. Asta și datorită faptului că el poate fi racordat mai ales la centralele de apartament, însă nu doar la ele.

În plus, dacă ne referim la raportul calitate/randament termic – preț, atunci și aici radiatorul din oțel primește o bilă albă. Totodată, un alt avantaj al acestui tip de radiator este greutatea sa redus, precum și faptul că se montează foarte ușor. De asemenea, nu trebuie omis faptul că oțelul rezistă până la temperaturi de 100 grade Celsius și că acesta distribuie rapid căldura în interiorul încăperii unde a fost montat.

Cu toate acestea, trebuie luate în calcul și dezavantajele pe care acest tip le prezintă, iar unul dintre ele este durata mic de viață de până la maximum 10 ani. În același timp, costul extrem de avantajos pentru un radiator din oțel, în unele situații, poate fi stabilit datorită calității precare a materialului utilizat. Nu în ultimul rând ar trebui să știi înainte de a achiziționa un astfel de calorifer faptul că modelul din oțel solicită tratarea apei care circulă în interiorul său.

2. Radiatorul din aluminiu

Considerat de unii specialiști cea mai bună soluție, radiatorul din aluminiu beneficiază în același timp și de cea mai lungă garanție pe care producătorii de radiatoare o oferă (20 de ani).

Acestea, ca și caloriferele din oțel, se încălzesc foarte repede, totodată, utilizează mai puțin agent termic în procesul de încălzire față de modelele din fontă.

Un motiv în plus pentru care radiatorul din aluminiu și-ar putea găsi locul în căminul tău ar putea fi acela că acesta își va păstra aspectul plăcut mult timp, și asta datorită vopselei speciale cu care este finisat. Și pentru că tot vorbim de aspect, trebuie menționată și gama vasta de modele, forme și culori care te va ajuta să dai naștere unui interior cald, însă și foarte atrăgător.

De asemenea, rezistența la temperaturi ridicate, ușurința cu care pot fi montate, greutatea lor redusă și nu în ultimul rând compatibilitatea cu centralele montate pe perete sunt alte argumente ce vin să susțină reputația radiatoarelor din aluminiu.

Însă, la fel ca și în cazul radiatorului din oțel și cel din aluminu prezintă câteva minusuri, de altfel destul de importante.

În primul rând trebuie precizat faptul că odată întreruptă sursa de căldură camerele unde un astfel de radiator este instalat se vor răci foarte repede. Caloriferele din aluminiu nu păstrează căldura foarte mult timp. De asemenea, pentru a funcționa în condiții optime este nevoie o aerisire frecventă a radiatorului de aluminiu. Nu în ultimul rând, este destul de zgomotos și predispus la deformări în urma unor impacturi mecanice serioase. Totodată, trebuie luat în calcul și faptul că dacă instalația este realizată prin utilizarea mai multor materiale, radiatorul din aluminiu poate ruginii.

3. Radiatorul din fontă

Celebrul calorifer din fontă este cunoscut de aproape toată lumea. Cu el ne-am încălzit înainte de revoluție, și unii dintre noi se încălzesc și astăzi. De altfel, acesta este poate cel mai mare avantaj al său, durata de viață (aproximativ 30 de ani), precum și performanța termică incontestabilă, dată de grosimea fontei.

În plus, radiatorul din fontă este foarte rezistent la șocurile mecanice, nu este predispus coroziunii și nici deformării. Este foarte solid, face față cu succese celor mai rele vremuri și poate fi racordat chiar și la o centrală termică independentă dacă aceasta poate funcționa la o temperatură redusă.

Am putea spune că avem un câștigător dacă nu am avea de-a face și în acest caz cu dezavantajele pe care caloriferul din fontă le prezintă.

Unul dintre ele ar putea fi aspectul, deloc de neglijat, mai ales dacă nu sunt recondiționate, nu sunt vopsite sau poate ascunse în spatele unei măști frumoase din lemn. Însă această ultimă opțiune îi diminuează din performanțele termice, mare parte din căldură rămânând captivă în această zonă a camerei.

Un alt dezavantaj îl constituie greutatea sa, radiatorul din fontă fiind extrem de greu de manipulat, mai ales dacă vorbim de un model cu foarte mulți elemenți.

Din același motiv, al dimensiunii sale, caloriferul din fontă are nevoie de mai mult agent termic pentru a se încălzi, fapt care conduce și la încălzirea greoaie a întregului radiator.

Nu în ultimul rând, dacă ne raportăm și la costul de achiziție al unui radiator din fontă nou, atunci și aici decizia devine dificilă. Un astfel de calorifer fiind mult mai scump decât celelalte două tipuri.

sursa foto: learn.compactappliance.com

One Response to “3 tipuri de radiatoare – pe care-l alegi ca să-ți încălzească locuința?”

Read below or add a comment...

  1. cenan teofil says:

    mutumesc ptr
    tot sunt utile toate!dar am o intrebare se poate folosi centrala de apartament intr-o casa cu masarda cu o suprafata de 130M2 si cite radiatoare poate duce o centrala de apartament?

Lasă un Comentariu...

*